Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ο Ερπετοειδής Εγκέφαλος


 «Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις τους ανθρώπους είναι να τους φοβίσεις»

Νόαμ Τσόμσκι, Αμερικανός γλωσσολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής.



Προπαγάνδα είναι «η συστηματική απόπειρα διάδοσης ιδεών, αντιλήψεων ή απόψεων στον θρησκευτικό, πολιτικό, ιδεολογικό ή άλλο τομέα, που έχει σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να την διαμορφώσει κατάλληλα, μέσω της μεροληπτικής, στρεβλής ή ελλιπούς μετάδοσης πληροφοριών και της παραπληροφόρησης».


 
Η προπαγάνδα, στην εποχή της υποτιθέμενης ελεύθερης ροής της πληροφορίας και της πολυμέρειας της ενημέρωσης, είναι τεχνική γνωστή από την αρχαιότητα και αφορά την προβολή ορισμένων θεμελιωδών εννοιών, απαραιτήτων για την προώθηση των σκοπών ενός κράτους και την επικράτηση σε μια πολεμική αναμέτρηση. 


Όταν η οποιαδήποτε προπαγάνδα χρησιμοποιεί τον φόβο για να χειραγωγήσει τους ανθρώπους, απευθύνεται στον ερπετοειδή μας εγκέφαλο, γιατί αυτός διαχέει το συναίσθημα του φόβου σε όλον τον υπόλοιπο εγκέφαλο και τελικά σε όλο το σώμα. Υποσυνείδητα μηνύματα (subliminal) και εκπομπές από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό που επιθυμούν, γιατί ο ερπετοειδής μας εγκέφαλος είναι χθόνιος και σκοπό του έχει να ρυθμίζει τις πιο βασικές ανάγκες μας, δηλαδή την λειτουργία της καρδιάς, την αναπνοή, τη μετακίνηση (να τρέξουμε, να φύγουμε) και την αναπαραγωγή. Αναλαμβάνει αυτόματα την εξουσία και παρότι αυτές οι αυτόματες αντιδράσεις είναι πολύτιμες κατά τη διάρκεια μιας άμεσης κρίσης, δεν εξυπηρετούν καθόλου όταν η κρίση υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Το παλαιότερο και πιο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου βρίσκεται στον ‘ερπετικό φλοιό’. Ο ερπετοειδής εγκέφαλος δεν είναι μια απροσδιόριστη θεωρία. Είναι μια ανατομική πραγματικότητα. Βέβαια έχει καλυφθεί από τον εγκεφαλικό φλοιό, ωστόσο εδράζεται βαθιά μέσα στο προεγκέφαλο, και αποτελείται από την παρεγκεφαλίδα, τον υποθάλαμο, και από μερικά άλλα όργανα του διεγκέφαλου. Όταν νιώθουμε μια τυφλή οργή, κρύο ιδρώτα η μια αυτάρεσκη απάθεια, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι εκείνη τη στιγμή ο ερπετοειδής εγκέφαλος κουμαντάρει την συνείδησή μας.. Η σημασία του είναι καθοριστική και αυτή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε εν τάχει παρακάτω. Αν μπορούσαμε να επισημάνουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του ερπετοειδή εγκεφάλου θα ήταν τα εξής :

  • Εμμονή, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
  • Προσωπικές καθημερινές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
  • Δουλική υπαγόρευση σε παραδοσιακά μοντέλα ζωής.
  • Υπακοή σε παραδοσιακές νόρμες, νόμους, θρησκεία και πολιτισμό.
  • Έδρα κάθε είδους τρόπου εξαπάτησης.

 Η ερπετοειδής συνείδηση δεν εξαφανίστηκε όταν οι εγκέφαλοι μας εισήλθαν στη θηλαστική φάση. Η θηλαστική συνείδηση τοποθετήθηκε απλώς πάνω από την ερπετοειδή και πολλές φορές το θηλαστικό επικάλυμμα ήταν λεπτό και πορώδες κι έτσι η ερπετοειδής ενέργεια εξακολουθούσε να το διαπερνάει. Άλλωστε, σ’ αυτές τις δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, η ερπετοειδής ενέργεια ήταν αυτή που δέσποζε στον πλανήτη φτάνοντας στο αποκορύφωμά της με τους δεινοσαύρους. Η ερπετοειδής συνείδηση είναι ψυχρή, επιθετική, θυμώδης, άπληστη και παρανοϊκή.
 

Όταν τα λουλούδια εκδίωξαν τα ερπετά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) – Το Κλείσιμο του Ερπετοειδούς εγκεφάλου.



Καθώς η προϊστορική Περίοδος των Ερπετών πλησίαζε στο τέλος της, τότε εμφανίστηκαν στη φύση τα πρώτα άνθη και τα θηλαστικά. Θεωρείται πως τα λουλούδια ήταν, στην ουσία, συνυπαίτια για την εξαφάνιση των μεγάλων ερπετών.  Μέχρι να ολοκληρωθεί η επικράτηση των λουλουδιών, οι πρόγονοί μας είχαν αναπτύξει εγκεφάλους που διέθεταν τόσο θηλαστικά όσο και ανθώδη χαρακτηριστικά.   


Ποια είναι τα θηλαστικά χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά της θηλαστικής συνείδησης είναι η ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η αφοσίωση, η αγάπη (ρομαντική, πλατωνική και οικογενειακή), η χαρά, η λύπη, το χιούμορ, η περηφάνια, η ευγενής άμιλλα, η διανοητική περιέργεια και η εκτίμηση της τέχνης και της μουσικής. Στην όψιμη περίοδο των θηλαστικών, αναπτύχθηκε ένας τρίτος εγκέφαλος. Ήταν ο τηλεγκέφαλος, που το κύριο μέρος του ήταν ο εγκεφαλικός φλοιός, μια πυκνή μεμβράνη νευρικής δομής γύρω στα τέσσερα χιλιοστά πάχος που απλώθηκε πάνω από τον υπάρχοντα εγκέφαλο. Αυτός ο εγκέφαλος συνδέεται με το φως. Αν ο ερπετοειδής εγκέφαλος ισοδυναμεί με την ψυχρότητα και ο θηλαστικός με την θερμότητα, τότε ο εγκεφαλικός φλοιός ισοδυναμεί με το φως. Η άποψη αυτή έχει κάποια βάσιμη λογική, επειδή ο τρίτος εγκέφαλος είναι ανθώδης εγκέφαλος, ακριβώς επειδή τα λουλούδια απορροφούν ενέργεια από το φως.

Για ποιο λόγο είναι ανάγκη να έχουμε ‘κλειστό’ τον ερπετοειδή μας.

Όταν η ζωή ήταν μια διαρκής μάχη μεταξύ αρπακτικών, ένας ενστικτώδης αγώνας για επιβίωση [α) φυγή προ του κινδύνου, β) επίθεση, γ) ακινητοποίηση (δηλ. fight, flight, freeze)], η ερπετοειδής συνείδηση ήταν απαραίτητη. Όταν είχαμε να διασχίσουμε θάλασσες, να διασχίσουμε ανεξερεύνητες ηπείρους, να εποικίσουμε τραχιές περιοχές με άγνωστους κινδύνους, να ανταπεξέλθουμε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και άγρια ζώα, τότε η ερπετοειδής συνείδηση ήταν απαραίτητη. Όταν προχώρησε να οργανώσει τη γεωργία και να θέσει τα θεμέλια του πολιτισμού, τότε η θηλαστική συνείδηση ήταν εκείνη που κατέλαβε την πρωτεύουσα θέση. Υπό τις νέες αυτές συνθήκες δεν υπήρχε λόγος για την πρωτοκυριαρχία του ερπετοειδούς εγκεφάλου στα συναισθήματα του ανθρώπου. Ο ερπετοειδής εγκέφαλος υφίσταται ακόμα στον εγκέφαλό μας, προκειμένου να αντιδράσουμε σε μία κρίση (φυγή, επίθεση, ακινητοποίηση) αλλά η δράση του στα πλαίσια μιας ειρηνικής διαβίωσης θεωρείται από περιττή έως επικίνδυνη.


Αυτήν την εποχή δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυριαρχία του ερπετοειδούς εγκεφάλου στα συναισθήματά μας. Μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει για να αντιδράσουμε σε μια κρίση, αλλά στο υπόλοιπο της ζωής μας η παρουσία του είναι περιττή έως επικίνδυνη. 



Στόχος μας σήμερα είναι να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο Φως, προκειμένου να εξελιχθούμε, να αυξήσουμε τη δόνησή μας και να λαμβάνουμε πληροφορίες από Ανώτερα Όντα και όχι χθόνια.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος, από ενεργειακής πλευράς, είναι ένας τεράστιος υποδοχέας φόβου, συναισθημάτων κινδύνου, άγχους, πανικού, ασθενειών και καταστολής. Επειδή όλα τα όργανα στο σώμα μας αντιδρούν και ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες συχνότητες (Hz) γι’ αυτό τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σκόπιμα δημιουργούν συνάψεις με μηνύματα φόβου μέσω της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και άλλων πομπών εκπομπής υποσυνείδητων μηνυμάτων φόβου, αλλά και απάθειας και απραξίας

Πηγή: Ανθρώπινη Νευροφυσιολογία & Χειραγώγηση, AGRINIOART, Εκδόσεις AgrionioArt
Επίσης, ολόκληρο το άρθρο στο http://xairetikon.wordpress.com.

καλλιόπη