Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Oδηγός Επιβίωσης όταν περνάμε μια κρίση ή είμαστε σε σοκ


ΕΠΙΤΡΕΨΕ στον εαυτό σου να φωνάξει, να κλάψει, να εκφράσει όλα όσα συμβαίνουν μέσα αλλά ΜΗΝ αφήσεις αυτό το μέρος αφύλαχτο. Ο εσώτερος γονέας σου μπορεί να βάλει όρια σε αυτό που συμβαίνει. Μια μέθοδος που δουλεύει είναι το να βάλεις ξυπνητήρι. Επίτρεψε και δώσε χώρο στον εαυτό σου να εκφράσει ότι αρνητικό για, παράδειγμα, 5 λεπτά. Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει πες στον εαυτό σου: ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ/Η ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

ΚΑΝΕ ενα μπάνιο. Το νερό εξαγνίζει και καθαρίζει την αύρα και πάντα καταπραύνει. Βάλε την πρόθεση σου πριν το μπάνιο, ώστε αυτό το μπάνιο να σε κάνει να νοιώσεις ανακούφιση και να καθαρίσει κάθετι αρνητικό από το σώμα σου.Αν έχεις μπανιέρα βάλε μέσα μια μεγάλη κούπα θαλασσινό χοντρό αλάτι, αν έχεις μόνο ντους  βάλε στην παλάμη σου χοντρό θαλασσινό αλάτι και κάνε απαλό μασαζ σε όλο το σώμα. Η μητέρα Γη μας δίνει απλόχερα τα φάρμακα της.

ΑΠΕΦΥΓΕ να διαβάζεις σοκαριστικά νέα, να παρακολουθείς αρνητικά ή βίαια κείμενα, ταινίες ή εικόνες ή κοινοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και αλλού. Αυτά συντηρούν την αρνητική κατάσταση που ήδη βρίσκεσαι και με τη συνειδητή απόφαση σου να τα κάνεις ''unfollow'' δηλώνεις στην πραγματικότητα στον εαυτό σου ότι θέλεις να βρεις τη γαλήνη και τη χαρά σου. Βασικά αν κάνεις τα παραπάνω γενικά για τη ζωή σου, δηλαδή αν σταματήσεις να βλέπεις άσχημα νέα ή αν σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση ή έστω αν την περιορίσεις, αν απεγγραφείς από site που προωθούν φόβο και τρόμο ή κάθε φορά που βλέπεις μια κοινοποίηση με τη λέξη ''σοκ'' όπου ακολουθείται από ''άσχημα νέα'' να επιλέγεις να μην ακολουθείς...θα δεις μεγάλη διαφορά. Κάνε τις αρχικές σελίδες σου, των social media ένα μέρος χαράς και γέλιου για την υπόλοιπη ζωή σου. ΔΕΣ κωμωδίες ή διάβασε κόμιξ.

ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ στη φύση, ακόμη και αν είναι μερικά δέντρα στη γειτονιά σου. Τα δέντρα είναι μεγάλοι παραγορητές και ανακουφίζουν. Ή έλα σε επαφή με το σκύλο ή τη γάτα σου αν έχεις, είναι φυσικοί θεραπευτές. Ευχαρίστησε τους γι'αυτο. Όμως καθώς είσαι σε κατάσταση σοκ ή βαθύ πόνου μην προσπαθήσεις να διαλογιστείς ή να ''γίνεις'' πιο πνευματικός. Αυτό μπορείς να το κάνεις αργότερα όταν θα έχεις χαλαρώσει το νευρικό σου σύστημα και θα αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής και γειωμένος.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ τις σκέψεις σου στη φάση της κρίσης. Κάποιες από αυτές - ειδικά οι αρνητικές- δεν είναι καν δικές σου. Μην τους δίνεις δύναμη με το να τις πιστεύεις. Κσλύτερα να προσευχηθείς. Οι προσευχές είναι πανίσχυρα εργαλεία αλλά δεν χρειάζεται να μπεις σε σοβαροφάνεια καθώς τις διαβάζεις, είναι καλύτερο να προσεύχεσαι σαν μικρό παιδί που παίζει και χοροπηδάει και τραγουδάει χωρίς να νοιάζεται τι σκέφτονται οι άλλοι γι αυτό, από το να είσαι σοβαρός και τρομοκρατημένος και προσεκτικός και σκεπτικός.

ΑΝΕΠΝΕΥΣΕ. Ανέπνευσε βαθιά χωρίς να ζορίζεις τον εαυτό σου ή να δημιουργείς επιπλέον επιβάρυνση. Είσαι ήδη επιβαρυμένος σε αυτή τη φάση. Ανέπνευσε και πες στον εαυτό σου-άκομη και αν δεν το πιστεύεις σε αυτή τη φάση- ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ/Η ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ ΒΑΘΙΑ. Αν έρθουν συναισθήματα καθώς αναπνέεις, επίτρεψε τους να εκφραστούν. Βάλε ξυπνητήρι για 5 λεπτά και ζήσε το δράμα σου, μόλις εκπνεύσει όμως ο χρόνος πάρε τον εαυτό σου και στήλωσε τον στα πόδια του.

ΠΙΕΣ νερό, αλλά πιες και ΑΙΣΘΑΝΣΟΥ το νερό, μέσα στο στόμα σου, στη γλώσσα σου, μέσα στο φυσικό σου σώμα. Απόλαυσε το όταν το πίνεις, και ακόμη ευχαρίστησε το καθώς αυτό ξεπλένει από τα εσωτερικά σου όργανα κάθε αρνητικότητα.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ με τον εαυτό σου. Φαντάσου ένα άλλο άτομο να ήταν στη θέση σου αυτή τη στιγμή. Πώς θα τους μιλούσες; θα τους αγκάλιαζες; θα έλεγες αστεία; τι θα έκανες για να νοιώσουν καλύτερα; Κάνε το ίδιο στον εαυτό σου.

ΖΗΤΗΣΕ βοήθεια από ένα έμπιστο κοντινό σου πρόσωπο, ένα πρόσωπο που γνωρίζεις μέσα από την καρδιά σου ότι δεν θα σε κριτικάρει ή δεν θα μιλήσει για σένα σε άλλους. Που σε αποδέχεται όπως είσαι ακόμη και αν εσύ νοιώθεις άσχημα. Μην ζητήσεις βοήθεια αν πραγματικά δεν το αισθάνεσαι. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και ρώτησε τον εαυτό σου αυτή την απλή ερώτηση: 'θα με κάνει να αισθανθώ καλά'; 'πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να αισθανθεί καλύτερα';

ΧΟΡΕΨΕ. Κούνησε το σώμα σου. Τίναξε το θυμό, το στρες, το φόβο, το μούδιασμα και ό,τι άλλο αρνητικό. Όμως, χόρεψε με ένα τραγούδι που κάνει και την καρδιά σου να τραγουδάει. ΑΠΕΦΥΓΕ τραγούδια που είναι συνδεδεμένα με το παρελθόν σου, ειδικά με ερωτικές σχέσεις που προκάλεσαν πόνο ή απώλεια και με τραγούδια που μιλούν για απώλεια ή πόνο. Αυτά απλά θα επεκτείνουν και θα συντηρήσουν την ήδη υπάρχουσα αρνητικά φορτισμένη κατάσταση σου. Θυμάσαι; Είσαι ο ενήλικας που βάζει όρια στο κομμάτι σου που υποφέρει. Βρες ένα τραγούδι, όταν δεν θα είσαι σε κρίση, και που θα σου αρέσει και πες στον εαυτό σου: αν και εφόσον βρεθώ σε κατάσταση με αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα, θα ακούσω αυτό το τραγούδι, θα χορέψω με όλη μου την καρδιά, θα χοροπηδάω και θα το ευχαριστηθώ.

ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ. Πάρε χρώματα και ζωγράφισε τα συναισθήματα σου. Κοίτα τα χρώματα βαθιά, σαν να κάνεις έρωτα μαζί τους. Μύρισε τα και φαντάσου τα να μπαίνουν μέσα σου και να σε χρωματίζουν. Τώρα έχεις πράσινη καρδιά, μωβ σπλήνα, ροζ δεξί γόνατο, και ο λαιμός σου είναι πολύχρωμος με ρίγες. ΠΑΙΞΕ. Ζωγράφισε Ο,ΤΙ θέλεις. Αν έρθει η αυτοκριτική, άφησε τη να φύγει. Είναι μια μνήμη, μια σκέψη, μην την πιστεύεις. Αν έρθουν συναισθήματα, εξέφρασέ τα. Συνέχισε να ζωγραφίζεις, γίνε σαν παιδί, πάρε τα χρώματα και βάψε το πρόσωπο και τα χέρια σου. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί από την αρνητικότητα, επανέλαβε: ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...

ΦΤΙΑΞΕ τη δική σου λίστα με τις δραστηριότητες που βοηθούν ΕΣΕΝΑ σε κατάσταση κρίσης. Και φτιάξε αυτή τη λίστα σε φάση που βρίσκεσαι σε σχετική ηρεμία και γαλήνη, ΜΗΝ το επιχειρήσεις στη φάση της καταιγίδας. Το σημαντικό στο να φτιάξεις αυτή τη λίστα είναι η πρόθεση σου. Έτσι, πριν ξεκινήσεις το γράψιμο κάνε μια καθαρή δήλωση: ''φτιάχνω αυτή τη λιστα με δραστηριότητες που με βοηθούν, για καιρούς που ίσως χρειαστεί να βοηθήσω τον εαυτό μου, και με σκοπό να με υποστηρίξω''.
Πηγή: TheCosmicEgg. (https://themysticegg.blogspot.com)