Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πώς οι γυναίκες και οι άνδρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά


Μια νέα μελέτη διαπιστώνει διαφορές στον τρόπο που βλέπουμε τις εικόνες, με βάση το φύλο. 

Οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο! Κυριολεκτικά! 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο PLoS One διαπιστώσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τις εικόνες με διαφορετικούς τρόπους. 

Στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ οι ερευνητές ζήτησαν από 52 άνδρες και γυναίκες για να μελετήσουν τις ίδιες εικόνες, προέκυψαν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων, όσον αφορά αφενός στα θέματα που εστίαζαν την προσοχή τους, όσο και στην πληθώρα των σημείων που τους τραβούσαν την προσοχή. 

Οι 26 γυναίκες και οι 26 άνδρες συμμετέχοντες, που οι ηλικίες τους ήταν από 19 έως 47 ετών, είχαν την τάση να επικεντρώνονται από 1 έως 5 σημεία, είτε επρόκειτο για στιγμιότυπα από ταινίες, είτε από έργα τέχνης. Οι φωτογραφίες περιελάμβαναν σκηνές από ταινίες όπως το The Sound of Music, Inside Man, και The Blue Planet, συμπεριλαμβανομένων και έργων τέχνης όπως "Άνθρωποι στον ήλιο" του Edward Hopper και οι "Τρεις Χάριτες" του David Bowers. Τα περισσότερα από τα σημεία που εστιάζονταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στα πρόσωπα των ανθρώπων στις φωτογραφίες, ειδικότερα στα μάτια, καθώς επίσης και άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι γυναίκες εστίαζαν στα κόκκινα σημεία και οι άνδρες στα μπλε.
Οι γυναίκες, ωστόσο, ερευνούσαν περισσότερο την εικόνα, από ό,τι οι άνδρες, συχνά εστιάζοντας σε περιοχές εκτός του προσώπου και σε περιοχές πιο χαμηλά, σε σύγκριση με τους άντρες, οι οποίοι έμεναν σταθερά προσκολλημένοι, πιο πολύ, στα μάτια. 

Ο Felix Mercer Moss, συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία, εικάζει ότι η τάση για αποφυγή του κινδύνου μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις διαφορές: Στο δυτικό πολιτισμό, το σταθερό και αμετακίνητο βλέμμα στα μάτια ενός ανθρώπου, μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή. "Οι γυναίκες μπορεί να νομίζουν ότι εκτίθενται, ή ότι κινδυνεύουν αν εστιαστούν έντονα στα μάτια ενός αγνώστου" αναφέρει ο Mercer Moss, και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που εστιάζουν το βλέμμα τους στο κάτω μέρος του προσώπου, σε σύγκριση με τους οι άνδρες. 

Η έρευνα σχετικά με τις διαφορές των φύλων σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των ματιών, δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων, όταν στους συμμετέχοντες δίνονταν γενικά οπτικά ερεθίσματα και όχι όπως στις προηγούμενες, που ήταν πολύ ειδικές. Το αποτέλεσμα λέει ότι υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές και τέτοιου είδους έρευνες χρησιμοποιούνται στην ψυχολογία, στο μάρκετινγκ προϊόντων και στη διαφήμιση. Αλλά ένα πράγμα φαίνεται πλέον σαφές: Καθώς η μάχη των φύλων φαίνεται να συνεχίζεται, η ομορφιά δεν είναι το μόνο πράγμα στο οποίο στέκεται το μάτι, είτε του άντρα, είτε της γυναίκας... 
καλλιόπη
Βιβλιογραφική παραπομπή: Jane J. Lee, National Geographic 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου